Duurzame Inzetbaarheid

Wat is duurzame inzetbaarheid?

In het kort betekent duurzame inzetbaarheid dit: “het werk voor medewerkers aantrekkelijk houden en werknemers aantrekkelijk voor de organisatie houden.”

Duurzame Inzetbaarheid: 5 succesfactoren

De vijf succesfactoren op een rij:

  1. Betrokkenheid: Geef medewerkers de ruimte en verantwoordelijkheid om hun vakmanschap uit te oefenen en daarmee een waardevolle bijdrage te leveren. Mensen die echt zin hebben in hun werk, leveren betere prestaties en zijn minder vaak ziek.
  2. Organisatie: faciliteer medewerkers door een goede organisatie van het werk. Leidinggevenden ondersteunen de medewerkers, zodat zij optimaal hun werk kunnen doen.
  3. Gezondheid: maak uw medewerkers bewust van het belang van hun gezondheid en stimuleer een gezondere levensstijl. Ondersteun ze bij sporten, gezond leven en stoppen met roken.
  4. Ontwikkeling: bied uw medewerkers mogelijkheden tot ontwikkeling. Hiermee vergroten zij hun flexibiliteit en aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt. En u vergroot het vermogen van uw organisatie om in te spelen op verandering in de markt.
  5. APK: Onderzoek periodiek hoe het ervoor staat met de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers. Gebruik het onderzoek als aanleiding om het gesprek aan te gaan over de loopbaan, ontwikkeling en gezondheid.

De Schijf van vijf in beeld

Deze vijf succesfactoren worden ook in het onderstaande filmpje genoemd.

Bron van het filmpje en de succesfactoren: www.duurzameinzetbaarheid.nl

Het beetpakken van de vijf succesfactoren en daarin investeren is een snel terugverdiende investering. Toen ik dit deed voor het eerst deed voor Voerman International die duurzame inzetbaarheid ziet als onderdeel van dienend leiderschap had dit de volgende resultaten: het ziekteverzuim daalde, personeel leerde elkaar beter kennen en de productiviteit steeg.

Een zorgteamtraining draagt bij aan duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers. Want de vraag is niet óf duurzame inzetbaarheid zichzelf terugverdiend, maar hoe snel.

Congres Duurzame Inzetbaarheid

In 2013 bezocht ik een congres over dit onderwerp. De aantekeningen die ik daar maakte, vind u hieronder.

Duurzame Inzetbaarheid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *